Frytkownica nie tylko do frytek! Sprawdź, jakie inne dania w niej przygotujesz

Głównym zadaniem frytkownicy, jak sama jej nazwa wskazuje, jest przygotowywanie domowych frytek ziemniaczanych. Warto jednak wiedzieć, że współczesne frytkownice są na tyle funkcjonalnymi urządzeniami, że w ich wnętrzu z powodzeniem przygotujemy także wiele innych, smakowitych dań. Jakich – o tym powiemy poniżej!

Frytkownica do przygotowywania mięsa, ryb i… słodkich łakoci

Frytkownica to przydatne domowe urządzenie, które posiada wiele zastosowań. Podstawowym jej zadaniem, do którego realizowania wykorzystuje ją większość z nas, jest smażenie domowych frytek ziemniaczanych. Na tym jednak rola frytkownicy jeszcze się nie kończy, gdyż urządzenie to możemy z powodzeniem wykorzystać również do przygotowania wielu innych, domowych potraw.

Frytkownica pozwala w szybki i prosty sposób usmażyć w swoim wnętrzu mięso oraz ryby, a także przygotować frytki warzywne np. z buraka, selera czy marchewki. Dzięki temu nie musimy już smażyć takich składników na tradycyjnej patelni, proces ich przygotowania staje się krótszy a produkty smaczniejsze i bardziej chrupiące.

Ciekawym zastosowaniem frytkownicy jest także możliwość przygotowania w jej wnętrzu domowych łakoci. Frytkownica doskonale nadaje się do smażenia wszystkich słodkości, które tradycyjnie przygotowujemy na głębokim oleju. Za jej pomocą szybko i sprawnie usmażymy np. karnawałowe faworki i domowe pączki oraz przygotujemy smaczne i chrupiące racuchy.

Frytkownica nie tylko do frytek! Sprawdź, jakie inne dania w niej przygotujesz

Jak frytkownica ułatwia przygotowywanie domowych potraw?

Frytkownica, dzięki swojej specjalnej konstrukcji oraz rozbudowanej funkcjonalności pozwala na ustawienie odpowiednich parametrów smażenia oraz uzyskanie najlepszych rezultatów przygotowywania poszczególnych produktów. Każda nowoczesna frytkownica posiada wbudowany termostat, który pozwala na ustawienie odpowiedniej temperatury smażenia, która będzie utrzymywana na stałym poziomie przez cały czas przygotowywania potrawy.

Aby osiągnąć najlepsze rezultaty smażenia oraz skrócić czas przygotowywania wybranych produktów, należy wcześniej rozgrzać urządzenie do pożądanej temperatury i dopiero wtedy umieścić w niej wybrane produkty spożywcze. Nowoczesne frytkownice są wyposażone także w automatyczny wyłącznik, co pozwala na dokładne zaplanowanie długości smażenia.

Frytkownica beztłuszczowa – alternatywa dla smażenia na głębokim tłuszczu

W sprzedaży dostępne są zarówno klasyczne frytkownice, w których potrawy przygotowywane są na głębokim tłuszczu, jak i nowoczesne frytkownice beztłuszczowe. Te drugie pozwalają na przygotowanie w ich wnętrzu frytek i innych smażonych dań praktycznie bez dodatku tłuszczu, co jest znakomitą opcją dla osób dbających do swoje zdrowie oraz linię. Frytkownica beztłuszczowa jest także prostsza w utrzymaniu w czystości, gdyż nie wykorzystuje tłuszczu.

Jej działanie opiera się na gorącym powietrzu, które pozwala na upieczenie wybranych produktów spożywczych bez dodatku oleju. W jej wnętrzu z powodzeniem przygotujemy dokładnie te same potrawy, które do tej pory smażyliśmy w klasycznej frytkownicy. Frytkownica beztłuszczowa idealnie nadaje się do przygotowywania chrupiących frytek ziemniaczanych i warzywnych, smażenia panierowanego mięsa i ryby oraz słodkich domowych pączków, faworków i racuchów.