Frytki z patelni czy z frytkownicy – co jest lepsze i dlaczego?
Wielu miłośników smażonych potraw rozważa możliwość zakupu frytkownicy. Czy opłaca się zainwestować w jej kupno czy może lepiej pozostać przy tradycyjnym smażeniu frytek na patelni? Poniżej znajdziesz najważniejsze zalety korzystania z frytkownicy, co pomoże w wyborze najlepszej metody smażenia.
Frytkownica a tradycyjne smażenie na głębokim oleju
Zarówno frytkownica, jak i tradycyjne metody smażenia na patelni mają swoich zagorzałych zwolenników. Trudno więc jednoznacznie stwierdzić, która z nich jest korzystniejsza, gdyż zależy to od wielu czynników. Aby odpowiedzieć na pytanie, co jest lepsze, należy przede wszystkim stwierdzić, jak często smażymy potrawy oraz ile osób liczy nasza rodzina.
Jeśli nasza rodzina jest raczej liczna i do tego kocha smażone dania, zakup nowoczesnej i funkcjonalnej frytkownicy znacznie ułatwi przygotowywanie domowych posiłków. Dzięki jej posiadaniu będziemy w stanie w domu przygotować nieco zdrowsze przysmaki od fast foodów oraz mieć pod kontrolą jakość oleju oraz częstotliwość jego wymieniania.
Co wybrać do frytkownicy, olej czy fryturę?
W standardowej frytkownicy mieści się ok. 3 l oleju, co wiąże się ze znaczącym wydatkiem zwłaszcza, jeśli planujemy regularną jego wymianę na świeży. Alternatywą dla klasycznego oleju jest zakup frytury, która pozwala na wielokrotne smażenie i w efekcie jej użytkowanie staje się tańsze od oleju.
Aby olej nie nasiąkał zapachem smażonych na nim potraw warto wykorzystać praktyczny trik: do frytkownicy wrzucamy kawałek chleba lub bułki, które wchłoną niepożądane zapachy np. ze smażonej ryby i dzięki temu pozwolą wykorzystać ten sam olej do przygotowania kolejnych dań.
Osoby, które chcą wyeliminować nadmiar tłuszczu ze swojej diety, powinny natomiast zainteresować się frytkownicami beztłuszczowymi, w których przygotujemy domowe frytki i inne potrawy na minimalnej ilości tłuszczu.
Jakie dania można przygotować we frytkownicy?
Ogromnym atutem frytkownicy jest także możliwość przygotowania w niej nie tylko frytek, ale także kotletów, warzyw w panierce oraz ryb. Frytkownica gwarantuje równomierne przysmażenie potraw z każdej strony, o co niezwykle trudno smażąc je na tradycyjnej patelni.