Wskazówki dotyczące wiosennych porządków
Wiosna to czas rozkwitu roślinności w naszych ogrodach. Aby w pełni umożliwić rozkwit wszystkim naszym kwiatom, konieczne są porządki, które pozwolą na stworzenie dobrych warunków do rozkwitania. Warto stosować poniższe wskazówki.
Przycinaj krzewy
Głównym zadaniem przycinania krzewów jest usuwanie obumarłych pędów, które niepotrzebnie zajmują dostęp do słońca zdrowym pędom. Pozbywając się ich, możemy nie tylko nadać ciekawych kształtów naszym krzakom, ale również pozwolić na dostęp do promieni słonecznych pędom, które dotąd były ukryte w ciemnym gąszczu. Wykonując tę czynność wiosną, latem nasze krzewy mogą być silne oraz zapierać dech w piersiach.
Pozbądź się chwastów
Pozbywanie się chwastów wiosną uchroni nas od wyrywania ich latem. Prędzej czy później przyjdzie na to pora, więc lepiej robić to we wiosenne i ciepłe dni, niż w 40-stopniowym upale. Regularne wyrywanie chwastów pozwala nie tylko na wzmacnianie gleby przed tworzeniem się kolejnych chwastów, ale również nasze wszystkie rośliny mogą korzystać z wartości odżywczych, które byłyby pochłaniane przez chwasty.
Wyczyść zbiorniki wodne
Jeżeli posiadamy zbiorniki wodne lub zraszacze trawy, należy je sprawdzić już wiosną. Mogą tam gnieździć się insekty oraz owady, które mogą negatywnie wpłynąć na porost naszych roślin. Jeśli nie zrobimy tego jak najszybciej, bardzo duże prawdopodobieństwo, że bakterie zagoszczą się tam na dobre i będą nam sprawiały mnóstwo problemów w przyszłości.
Przesadzaj rośliny
Przesadzanie roślin to również ważna rzecz przy wiosennych porządkach. Z pozoru małe kwiaty mogą posiadać bardzo rozwinięty system korzeniowy, który może nie mieścić się w standardowych doniczkach. W ten sposób doprowadzamy do powolnej śmierci naszej rośliny. Konieczne jest systematyczne badanie czy miejsca w naszej obecnej donicy jest wystarczająco na dalsze rozkwitanie naszej rośliny. Przy procesie przesadzania kwiatów warto pamiętać o tym, aby na samej wierzchniej warstwie umieścić choć trochę kompostu, aby roślina mogła z niego czerpać wartości odżywcze.