Jak prawidłowo gotować bób?
Bób to znane już od czasów starożytnych warzywo strączkowe, które obecnie przeżywa swój prawdziwy renesans. Chętnie sięgamy po niego zwłaszcza w sezonie letnim słusznie upatrując w bobie pożywną i nietuczącą zarazem przekąskę, która dzięki wysokiej zawartości białka jest nawet w stanie zastąpić mięso. Pewną trudność może jednak stanowić prawidłowe przygotowanie tego przysmaku. Jak gotować bób w wodzie i na parze, aby cieszyć się jak najlepszym jego smakiem?
Gotowanie bobu w wodzie – praktyczne wskazówki
Podstawową metodą przygotowywania bobu jest jego gotowanie w osolonej wodzie. Jest to szybka, klasyczna metoda, która pozwala uzyskać smaczny i zdrowy posiłek. Wybierając ją należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniego czasu gotowania – zbyt długo przetrzymany we wrzątku bób może bowiem utracić swoje cenne właściwości zdrowotne i stać się mało wartościową przekąską.
Przed przystąpieniem do gotowania należy dokładnie opłukać bób w czystej, zimnej wodzie, co pozwoli usunąć z niego wszelkie zanieczyszczenia. Następnie do garnka wlewamy wodę w odpowiednich proporcjach – na szklankę bobu, powinny przypadać dwie szklanki wody. Bób gotujemy na dużym ogniu z dodatkiem szczypty soli i łyżki cukru. Czas gotowania zależy od rodzaju warzywa – młody, świeży bób gotujemy przez ok. 15 min., nasiona kilkumiesięczne natomiast do 40 min.
Gotowanie bobu na parze – dlaczego warto?
Alternatywną metodą dla gotowania w wodzie jest przygotowanie bobu na parze. Jej zastosowanie sprawia, że bób zachowa więcej swoich cennych właściwości oraz oryginalnego smaku, dla którego tak chętnie po niego sięgamy. W celu przygotowania bobu na parze umyte nasiona bobu umieszczamy w durszlaku ustawiony w głębokim garnku wypełnionym wodą. Jeśli mamy do dyspozycji parowar, również możemy wykorzystać go do przygotowania bobu.
Na parze możemy ugotować zarówno świeży, młody bób, jak i ten mrożony. W tym drugim przypadku warto jednak wyjąć nasiona z zamrażarki na kilkanaście minut przed planowanym gotowaniem oraz przechowywać je w ciepłym miejscu, aby nabrały temperatury pokojowej.