Woda gazowana – jak powstaje i dlaczego warto ją pić?

Woda gazowana, określana też jako woda sodowa, znana jest już od XVIII wieku. To właśnie wtedy została wytworzona po raz pierwszy, a ci, którzy pamiętają PRL, znają smak wody sodowej robionej w specjalnych saturatorach na naboje CO2, nazywanych również syfonami. Dzisiaj woda sodowa dostępna jest w butelkach, praktycznie w każdym sklepie spożywczym.
Jak powstaje woda gazowana?
Metoda produkcji wody gazowanej jest bardzo prosta, wystarczy przepuścić przez zwykłą wodę dwutlenek węgla. W ten sposób powstają drażniące język i podniebienie bąbelki, które tak wielu z nas uwielbia. Warto zaznaczyć, że ze względu na różne nasycenie dwutlenkiem węgla, wody gazowane dzielimy na:
-
wysokonasycone CO2 – stężenie CO2 powyżej 4000 mg/l
-
średnionasycone CO2 – przedział stężenia CO2 pomiędzy 1500 – 4000 mg/l
-
niskonasycone CO2 – stężenie dwutlenku węgla poniżej 1500mg/l
Co ciekawe, woda gazowana powstaje również całkiem naturalnie. W Polsce tego typu wody (zawierające > 1g rozpuszczonego dwutlenku węgla na 1litr) nazywane są szczawami, ze względu na charakterystyczny, lekko kwaśny smak, jaki ogólnie posiada woda sodowa. Przy czym uznawane są one za wody lecznicze i jak najbardziej produkty BIO ekologiczne.
Zalety wody gazowanej
Przez pewien czas woda gazowana była traktowana przez dietetyków trochę po macoszemu. Triumf przeżywała woda niegazowana. Na szczęście coraz częściej mówi się głośno o zaletach wody gazowanej, których najważniejsza to wcale nie ta, związana z szybszym gaszeniem pragnienia i orzeźwieniem.
Naturalna woda gazowana jest bardzo bogata w różnego rodzaju minerały, takie jak magnez, żelazo czy wapno. Poza tym woda sodowa dzięki zawartości dwutlenku węgla odznacza się właściwościami bakteriostatycznymi. Wszystko za sprawą kwaśnego odczynu, gdzie pH wody wynosi od 4 do 6,5. Dzięki temu woda gazowana dłużej zachowuje świeżość, dlatego też podróżnicy często zabierają ze sobą wodę gazowaną na dłuższe wojaże.
Woda gazowana może wspomagać pracę układu trawiennego, poprzez pobudzanie żołądka do wydzielania kwasów żołądkowych. Jest również lekko moczopędna, co wspomaga pracę nerek i oczyszczanie organizmu. Dodatkowo pozwala także utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Wszystko to jednak działa przy zachowaniu racjonalnych ilości spożycia wody gazowanej, gdzie wskazane jest nieprzekraczanie 1 litra na dobę.
BIO produkty - woda gazowana w szklanej butelce
Decydując się na produkty BIO, warto wybierać wody gazowane w szklanych butelkach, takie jak na przykład Kinga Pienińska. Jest to nie tylko woda sodowa, ale również naturalna woda mineralna, która pozyskiwana jest z górskich źródeł, leżących w Pienińskim Parku Narodowym. Wody gazowane w szklanych butelkach oferują również tacy producenci jak: Cisowianka, Ostromecko, San Pellegrino, Żywiec Zdrój czy Borjomi.
Niezależnie od tego, czy wybierzemy wodę gazowaną w butelce szklanej, czy w plastikowej, jej wyjątkowy smak skutecznie i szybko ugasi nasze pragnienie, a jeśli zależy nam na tym, aby woda utrzymała swoją świeżość jak najdłużej, to także wybierajmy wodę gazowaną!
Partnerem materiału jest sklep spożywczy online Polski Koszyk - Twoja woda gazowana
.
